infectious-disease

Infeksionist

Sëmundjet infektive janë çrregullime të shkaktuara nga organizma – të tillë si bakteret, viruset, kërpudhat ose parazitët. Shumë organizma jetojnë brenda dhe mbi trupin tonë. Zakonisht janë të padëmshëm apo edhe të dobishëm. Por në kushte të caktuara, disa organizma mund të shkaktojnë sëmundje.
Disa sëmundje infektive mund të transmetohen nga personi në person. Disa transmetohen nga insektet ose kafshët e tjera ose duke konsumuar ushqim,ujë të kontaminuar ose duke u ekspozuar ndaj organizmave në mjedis.
Shenjat dhe simptomat e përgjithshme të përbashkëta për një sërë sëmundjesh infektive përfshijnë:

Ethe

Diarreja

Lodhja

Dhimbje muskulore

Kollitjes

Ashtu sic
shkaktaret jane te shumte edheKsemundjet infective jane te shumta ku perfshihen: Tubekulozi TBC, Infeksionet e traktit urinar, AIDS, COVID etj.